Att odla och använda chili

Chiliskörd

Chili hetaste kryddan!

Bakgrund

Stavningen av chili kan variera. Jonas Borssén som skrivit boken Eat the Heat föredrar att stava det chile medan en del andra väljer stavningen chilli. Vanligast är nog ändå chili. Det är lite oklart på vilka vägar chilipeppar först nådde Sverige, en teori är att den kom från Indien via Turkiet. Redan på 1700 talet upptäckte Linné på sina resor att man i Skåne använde chili som krydda i brännvin. Mer allmän blev chilis i Sverige på senare delen av 1900 talet. Numera kan man få chili i alla de varianter heta, milda, i choklad, torkade, färska och malda. Det finns drygt 5000 chilipepparsorter, inklusive hybrider. Chilipepparn är släkt med potatis, tomat aubergine och tobak.

Odling

Odla egen chilipeppar är inte svårt men det tar lite tid. Du måste så så tidigt som möjligt, redan i februari går bra men allra senast i slutet av mars. Detta eftersom chiliplantor tar tid på sig att utvecklas. Chili går bra att odla i en kruka på fönsterkarmen, i växthus, på balkong och vissa sorter kan även odlas på friland. Det finns så oändligt många sorter både till utseende och smak.

Vilken sort passar dig?

Det finns en generell regel som lyder: Ju mindre, smalare och spetsigare, desto starkare. Ju större, bulligare och trubbigare, desto mildare. Det finns så klart undantag från denna regel men det är ändå något att gå på. Styrkan i chili mäts i scovillegrader. Det finns ca 30 arter chilipeppar men dessa fem är de som odlas mest; Spanskpeppar, Bärpeppar, Havannapeppar, Rokotopeppar och Flerårig spanskpeppar. Olika sorter passar bäst på olika odlingssätt.

Skörd

Torkning: Jag brukar torka chili genom att hänga några stycken i en bunt, i skaften. Det tar någon vecka så är de helt torra och kan smulas sönder och användas som krydda i mat. Man kan också lägga chilifrukten på tex hushållspapper och snurra på dem ett halvt varv varje dag så torkar de fint.

Inläggning, olja, vinäger: Chili är användbart till många olika inläggningar och oljor. I avdelningen för Inläggningar, olja och vinäger hittar du bl.a hur man gör sin egen chilisirap . Som vi redan konstaterat finns det en stor bredd på chilipeppar, styrkan och utseendet varierar. Många sorter är super goda att göra inläggningar på.

Läkeväxt: Frukten innehåller vitamin C. Vid första tecken på förkylning kan vatten kokas upp och hällas över en halv tesked hackad chili och detta skall drickas varmt.

Från frö till planta

Chilipepparplantor tar lite tid på sig att utvecklas så det gäller att börja så i tid. Redan i februari är bra men det går att så fram till slutet av mars.

Så här gör du: Så en halv cm djupt i små krukor med vattnad såjord. Ställ sådden i rumstemperatur ca 20-25 grader med lite plast (med små hål i) eller ett plastlock över. Håll sådden fuktig men inte blöt. Det tar ca 2 veckor innan de första bladen visar sig. Under februari och mars kan det behövas några timmars extra lysrörsljus eftersom plantorna behöver 14 timmar ljus per dygn men jag har testat utan och det har fungerat bra. Ett ljust fönster behövs dock. Här odlar jag olika sorters chili i blomlådor vid mitt vardagsrums fönster.

Tips! Använd avklippta persienner och skriv namn på

När plantorna börjar få det lite trångt skall de planteras om i större krukor, 1 liters, i vanlig blomjord. Nu behöver plantorna lite lägre rumstemperatur, ca 16-20 grader blir bäst. Detta är inte alltid lätt att ordna. Jag har prövat att ha plantorna i samma fönster hela tiden och det har kanske inte varit den absolut bästa lösningen men det har fungerat tillräckligt bra. Vattna när jorden torkat upp, använd ljummet vatten och börja gödsla efter ca 3 veckor. Enklast är att odla i kruka hela sommaren. Byt succesivt till större kruka tills du har en kruka som är på 10-12 liter. Bra gödsel är hönsgödsel ca 0,5 dl , som du lägger i jorden vid omplanetringen till den största krukan. Sedan kan du ge en svag gödseldos varje gång du vattnar.

Chili går också att odla på friland. Chilipeppar gillar mullrik jord bäst, gärna lite stallgödsel och hönsgödsel i planteringsgropen. Chilis är känsliga för att bli kalla om fötterna, tänk på att använda ljummet vatten. Både stark sol och kyla kan göra att blommorna trillar av. Chilipeppar går enligt expertisen bra att övervintra i ett svalt rum med tilläggsbelysning. Jag har aldrig prövat på detta men har man bra rum för övervintring så är det värt att testa. Växterna blir större och ger bättre skörd.

Det är jag som har hemsidan Kias Örtagård: Gull-Britt (Kia) Lundström

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)