Att odla och skörda örter

De vanligaste örterna i våra hushåll är nog basilika, timjan och oregano. Dessa kryddor är fantastiska, lätta att odla, finns att köpa färdiga i de flesta livsmedelsaffärer om du hellre vill det och de är mycket användbara. Vill du utöka sortimentet så finns det en oändlig mängd örter att börja exprimentera med.

Begreppet örter är brett och får ofta beteckna växter som används eller har använts som kryddor eller medicin. Ordet ört kan även innefatta vissa buskar och till och med en del träd. En del örter odlas och andra växer vilt. Jag kommer att använda begreppet ört i bred betydelse.

Man kan odla kryddörter på många olika sätt, i byttor, krukor och örtagårdar. Se till att du har kryddväxter som du använder ofta nära din matlagningsplats. Örter, de flesta med hemvist i soliga Medelhavsländer, vill naturligtvis att vi försöker ordna en varm och solig plats åt dem och helst ingen blåst.

Fjärilar älskar örtlandet

Jorden

De flesta örter klarar en stenig och mager jord men jag tror mycket få kan klara en vattensjuk jord. Den bästa jorden är om du kan få den lätt, porös och fukthållande. Även om örter växer bäst och smakar mest när jorden är ganska mager så mår de flesta bra av lite gödsel. Allt för sur jord är inte heller bra, det kan försvåra för örten att ta upp näring. För bästa resultat så bör man ta reda på varje örts krav innan den planteras.

Sådd

Olika växter har olika krav för att gro så läs alltid de instruktioner som står på fröpåsen. När fröna har grott och bladen kommit upp skall de stå ljust. Har du småplantorna i fönstret så vänd på dem varje dag så att de inte böjer sig mot ljuset. Så snart det går flyttar du sådderna utomhus, vänj dem gradvis vid solen så att inte bladen blir brända. Basilika är min favorit, finns i många olika sorter och är lätt att lyckas med även som nybörjare.

Det är jag som har hemsidan Kias Örtagård: Gull-Britt (Kia)Lundström

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)